Εκδήλωση αλληλεγγύης για τα χθεσινά γεγονότα πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο Κρήτης με ανάρτηση πανό στο δημοτικό θέατρο Ν. Καζαντζάκης στο πλαίσιο 3ήμερων παρεμβάσεων της Αυτοδιαχειριζόμενης Εστίας (ΑΕ) ενάντια στην επαπειλούμενη εκκένωσή της.
Η κατάληψη των εγκαταλελειμμένων φοιτητικών εστιών του ΤΕΙ Κρήτης πριν από 7 χρόνια αποτέλεσε μία δυναμική κινηση φοιτητών, ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων με το να οικείοποιηθούν χώρους ώστε να στεγαστούν οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους με κοινό παρανομαστή την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη. Οι υποδομές που δημιουργήθηκαν και οι λειτουργίες αυτών (εργαστήρια οργανοποιείας, ραπτικής, χειροτεχνικών κατασκευών, μουσικό studio, μαθήματα μελισσοκομείας, γεωργικών καλλιεργειών, ζογκλερικών και χοροκίνησης, μαθήματα ελληνικών και ξένων γλωσσών) είχε ως αποτέλεσμα το παρατημένο κτήριο να ζωντανέψει και να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην πόλη του Ηρακλείου, καλύπτοντας τόσο τις στεγαστικές ανάγκες των κατοίκων, όσο και τις δημιουργικές των υπολοίπων καταληψιών και χρηστών. Μία επιθετική κίνηση ενάντια στα ληστρικά νοίκια, στην εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της καθημερινής ζωής, στην αποξένωση και τον κατακερματισμό. Μία όμορφη ιστορία που μοιάζει τόσο πολύ με τόσες άλλες στον ελλαδικό χώρο… Μία ιστορία που αναγκαστικά χρειάζεται και έναν “κακό”.
Το περασμένο φθινόπωρο ξεκινά ένας αγώνας σπίλωσης της κατάληψης από πρυτανικές αρχές, τοπικά ΜΜΕ και παραταξιακά γκρουπούσκουλα των ΤΕΙ. Η συνέχεια έρχεται με την τοποθέτηση κιγλιδωμάτων πέριξ του ΤΕΙ και κορυφώνεται πριν λίγες μέρες 13-14/07/11 με το κλείδωμα των εγκαταστάσεων (και της Αυτοδ/μενης Εστίας) και την δήλωση/απειλή του προέδρου του ΤΕΙ, Καπετανάκη, περί της εκκένωσης της κατάληψης εντός των επόμενων ημερών με την ψήφιση του νέου νόμου για την τριτοβάθμια παιδεία και την επακόλουθη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Εδώ βρίσκεται το κείμενο που μοιράστηκε στις 26/07 στη συγκέντρωση και μικροφωνική αντιπληροφόρησης στην πλατεία Λιονταριών και το κείμενο που διαβάστηκε σε παρεμβάσεις σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.