Αθώοι οι μπάτσοι-βασανιστές των αφγανών προσφύγων

Απαλλάχθηκαν λόγων αμφιβολιών οι αστυνομικοί που βασάνισαν Αφγανούς πρόσφυγες στον Αγ. Παντελεήμονα τον Δεκέμβριο του 2004 παρά την εισαγγελική πρόταση περί του αντιθέτου. Ο αστυνομικός Χρίστος Τρέλιας και ο ειδικός φρουρός Βαγγέλης Καμπόσος ήταν οι μόνοι που παρεπέμφθηκαν από μια ομάδα αστυνομικών που εισέβαλαν σε σπίτια Αφγανών προσφύγων και τους βασάνισαν για να αποσπάσουν πληροφορίες για κάποιο συμπατριώτης τους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δράστες οδήγησαν τα θύματά τους στο υπόγειο γκαράζ του Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα και τους υπέβαλαν ακόμα και σε φάλαγγα, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των θυμάτων και όπως δέχθηκε και το παραπεμπτικό βούλευμα . Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν με την διάταξη του Ποινικού Κώδικα που χαρακτηρίζει ως κακούργημα τα βασανιστήρια και επισείει κάθειρξη δέκα ετών. Τον βασανισμό διαπίστωσε και το προσωπικό του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Βασανιστηρίων.

Οι βασανιστές καταδικάστηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο τελικά με την πλημελληματική διάταξη του άρθρου 137Α παρ. 3 για αδικήματα σωματικών κακώσεων και βλαβών, που συνιστούν προσβολή ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σε βάρος δύο Αφγανών και για απρόκλητες σωματικές βλάβες σε βάρος άλλων πέντε.

Ακόμη όμως και η πλημμεληματικη κατηγορία κατέπεσε στο στο Εφετείο με ψήφους 5-2 (πλειοψήφησαν τρεις δικαστές και δύο ένορκοι) και έτσι η μόνη ποινή που τους απαγγέλθηκε είναι για απρόκλητη σωματική βλάβη με ποινές 20 μήνες για τον αστυνομικό και 25 για τον ειδικό φρουρό.

[Αναδημοσίευση από alterthess]

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *