OTE PLUS: διαλογή ανθρώπων

8.10π.μ. Κατεβαίνω από το μετρό Ακρόπολης. Όλα καλά, έφτασα αρκετά νωρίτερα. Κατευθύνομαι προς την Αθ. Διάκου. Θα βρω εύκολα το ξενοδοχείο; Περπατάω μες το κρύο και ξαφνικά αντιλαμβάνομαι ότι είμαι μέρος ενός πλήθους ανθρώπων, γύρω στα 50 άτομα, που όλοι βγήκαμε απ’ το ίδιο τρένο. Κάποιοι κρατάνε μπλοκ και κομπιουτεράκι. Περπατάμε ο ένας δίπλα στον άλλο χωρίς να μιλάμε και νιώθω όλο και πιο σίγουρη ότι πηγαίνουμε στο ίδιο σημείο. Θα το βρω σίγουρα, σκέφτομαι. Το πλήθος μαζί με εμένα φτάνει στο ξενοδοχείο. Γύρω στα 30 άτομα είναι έξω και καπνίζουν. Κάτι μου λέει ότι κι αυτοί «δικοί μου» είναι. Το πλήθος μπουκάρουμε μέσα και ενσωματωνόμαστε σε ένα άλλο που κινείται δεξιά προς ακαθόριστο σημείο. Πηγαίνουμε κι εμείς χωρίς να ρωτήσουμε. Μας περιμένει μια χλιδάτη αίθουσα, με μεγάλες δερμάτινες πολυθρόνες, επιχρυσωμένους καθρέφτες, περίτεχνα τραπεζάκια και εκλεκτές πλάκες στο πάτωμα. Ποια νοσηρά μυαλά σκέφτηκαν να μας φέρουν εδώ, σκέφτομαι, στο Royal Olympic, ξενοδοχείο πέντε αστέρων… Τι εξυπηρετεί η υπογράμμιση αυτή της αντίθεσής μας με όλη αυτή την πολυτέλεια; Γιατί γύρω μου βλέπω μόνο φτωχούς ανθρώπους, κυρίως νέους κάτω από 30, με κόκκινες ακόμα μύτες, πολυφορεμένα παλτό και ταλαιπωρημένα παπούτσια. Επικρατεί σιωπή. Λίγοι μόνο μιλάνε μεταξύ τους. Υπάρχει άγχος.

8.30π.μ. Αρχίζει η αναγνώριση στοιχείων. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι κατευθυνόμαστε προς τους ελεγκτές. Είναι ιδέα μου ότι σπρωχνόμαστε; Τελικά μπαίνουμε στην αίθουσα εξέτασης. Καθόμαστε ανά δύο σε δέκα σειρές των 20 περίπου γραφείων. Είμαστε μάλλον παραπάνω από 200! Συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας σε μια φόρμα και αρχίζει η επικεφαλής της εξεταστικής επιτροπής να εκφωνεί από το μικρόφωνο: « Πρόκειται για εξετάσεις επιλογής προσωπικού στελέχωσης τηλεφωνικών κέντρων του ΟΤΕ. Θα εξεταστείτε στην αριθμητική, σε ερωτήσεις αντίληψης και στη γνώση αγγλικών. Όποιος παραβεί τους κανονισμούς θα αποβληθεί». Δε λέει βέβαια αυτό που ψιθυρίζεται: ότι έστειλαν βιογραφικό 30.000 άνθρωποι, ότι από αυτούς επέλεξαν 8.000 και ότι εμείς σήμερα είμαστε μόνο ένα μέρος αυτών. Ότι όσοι πετύχουν στις εξετάσεις, θα περάσουν από προσωπική συνέντευξη κι αν τα καταφέρουν και σ’ αυτό, θα μπορέσουν να γίνουν τηλεφωνητές και τηλεφωνήτριες, δουλεύοντας 4ωρο, 6ωρο ή 8ωρο εποχιακοί ή και αορίστου χρόνου.

9.30π.μ. Έχουμε 20 λεπτά να απαντήσουμε σε ένα μεγάλο όγκο ερωτήσεων. Το τεστ κατανόησης είναι πάνω σε μικρά κείμενα που εξυμνούν εταιρείες, διαφημιστικά κόλπα, επιχειρηματικές ιδέες και την εργασία γενικότερα, ενώ συνοδεύονται από προτάσεις που πρέπει να χαρακτηρίσουμε με: Σωστό-Λάθος-Δεν μπορώ να απαντήσω με βάση το κείμενο. Moυ φαίνονται περίεργες. Ένας γύρω στα 40, ξεσπάει: «τι απαντήσεις είναι αυτές; Μοιάζουν όλες ίδιες» οπότε η επικεφαλής τρέχει προς το μέρος του φωνάζοντάς του επιτακτικά: «ησυχάστε κύριε» και καταφέρνει αμέσως να τον ησυχάσει. Και όλοι βυθιζόμαστε και πάλι στα γραπτά μας. Η αριθμητική είναι ασκήσεις πάνω σε πωλήσεις, επιτυχίες προώθησης προϊόντων, ποσοστά, μπόνους –για να τα εμπεδώνουμε ευθύς εξαρχής… Και είναι πολλές. Αδύνατο να προλάβω. Και υποτίθεται ότι τα μαθηματικά είναι το δυνατό μου χαρτί… Η διπλανή μου έχει αρχίσει να ξεφυσάει. Τέλος χρόνου.

10.00π.μ. Αρχίζει το τεστ αγγλικών. Προσπαθώ, ενώ μας εξηγούν τους κανόνες, να πω στη διπλανή μου, αν κολλήσω να με βοηθήσει, μιας που είπε ότι ξέρει τέλεια αγγλικά, αλλά μου κόβει απότομα την κουβέντα. Έπρεπε να το περιμένω. Εδώ μέσα ο «θάνατός σου η ζωή μου». Όταν η επικεφαλής τελειώνει με τις οδηγίες, συμβαίνει το αναπάντεχο: η διπλανή μου φανερά μετανιωμένη μου λέει απολογητικά ότι μπορώ να δω ό,τι θέλω απ’ το γραπτό της και μου ζητάει επίμονα συγγνώμη. Κι άλλη ειρωνία ή δεν είναι τυχαίο; Το κείμενο στα αγγλικά μιλάει για τον τεηλορισμό και τη θεωρία του Φορντ για τους εργάτες. Ένα ερώτημα αναφέρει: σύμφωνα με τον Φορντ τι είναι αυτό που θέλουν οι εργάτες: να κάνουν τη δουλειά τους εύκολα ή να παίρνουν περισσότερα λεφτά; Μπαίνω στον πειρασμό να δώσω δική μου απάντηση. Η Μ., δίπλα μου, πάλι ξεφυσάει και με δυσκολία απαντάει στις ερωτήσεις.

10.20π.μ. Απελευθερωνόμαστε. Η διαλογή ανθρώπων ολοκληρώθηκε. Προσπαθώ να παρηγορήσω την Μ.. Δεν τα πήγε καθόλου καλά. Όπως κι εγώ. «Ούτε για τηλεφωνήτρια δεν κάνω γαμώτο» μου λέει. Μπροστά μας και πίσω μας δυο τύποι κοκορεύονται ότι ήταν γελοίο το τεστ, ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις κι άλλες τέτοιες αηδίες που στενοχωρούν ακόμα περισσότερο την Μ.

10.30 π.μ. Είμαστε στο μετρό με την Μ. Συζητάμε για την κοινή μας εμπειρία και αφήνουμε επιτέλους το θυμό μας να εκφραστεί. Μου λέει ότι ντρέπεται πολύ όταν τη ρωτάνε τι δουλειά κάνει κι εκείνη λέει «τίποτα». Συνεχίζουμε την κουβέντα και το νιώθω, ξαναβρίσκουμε σιγά σιγά και πάλι τους εαυτούς μας. Χωρίζουμε, λέγοντας η μία στην άλλη ότι το πιο ωραίο ήταν ότι συναντηθήκαμε.

Κάθε φορά το ίδιο συναίσθημα ψάχνοντας για δουλειά. Ένα μόνιμο άγχος για την δύσκολη επιβίωση, οι προσωπικές υποχωρήσεις για μια θέση σε κάτεργο να διαπλέκονται και να θολώνουν την πιο βαθιά πεποίθηση: ότι όλα πρέπει να πάνε στο διάολο. Εκεί όπου ένα χαιρέκακο χαμόγελο θα μπει στη θέση των σφιγμένων χειλιών

[Aναδημοσίευση από το site του  “Θερσίτη”]

2 απαντήσεις στο “OTE PLUS: διαλογή ανθρώπων”

  1. ακριβώς τα ίδια και στη θεσσαλονίκη σήμερα,μόνο τις ώρες θα άλλαζα και το όνομα του ξενοδοχείου.πραγματικά έλεος η κατάσταση

  2. Γεια χαρά Μαρία,

    Δεν είναι καινούρια όλη αυτή η σύγχρονη μέθοδος επιλογής ανθρώπινου δυναμικού. HR και κολοκύθια τούμπανα! Πρόκειται για άλλον ένα κλάδο και ταυτόχρονα μια νέα αγορά για να βγει κέρδος από αέρα κοπανιστό. Αν έχεις δει και σε άλλα «γυαλιστερά» κάτεργα (κυρίως σε χαμηλόβαθμες θέσεις μεγάλων εταιρίων) η διαδικασία επιλογής και το ξεψάχνισμα στις συνεντεύξεις είναι κάτι παραπάνω από ψυχοφθόρο και ταπεινωτικό, ειδικά όταν, είτε από επιλογή είτε από ανάγκη, δεν κυνηγάς κάποια δουλειά “καριέρας”, αλλά μια γαμημένη πχ θέση πωλητή/τριας, κακοπληρωμένη και με ωράριο λάστιχο. Έτσι, όσο πιο απογοητευμένος/η και λίγος/η νιώθεις τόσο πιο κάτω πέφτεις στις απαιτήσεις σου. Αν μάλιστα επιλεγείς στο τέλος για μια θέση ημιαπασχόλησης με 340 ευρω πρέπει να αισθάνεσαι όχι τυχερός άλλα ικανός και άξιος εφόσον πέρασες από αξιοκρατική διαδικασία. ΑΞΙΟΣ…για 340 ευρω! Περίφημα!

    Τώρα για αυτή την κωλοεταιρεία, την ΟΤΕ PLUS, αν κατάλαβα καλά, είναι θυγατρική του ΟΤΕ η οποία χρησιμοποιείται ως όχημα για να ξεχειλώσουν οι όροι εργασιακών σχέσεων στους τηλεφωνητές του ΟΤΕ. Με τον ίδιο τρόπο που ανατίθεται «ως έργο» σε μια άλλη εταιρεία ο καθαρισμός και η έρευνα αγοράς κ.ο.κ. Στην εν λόγω εταιρεία διοχετεύεται ανθρώπινο δυναμικό, είτε νεοεισερχόμενο στον μαγικό κόσμο των τηλεφωνικών κέντρων του ΟΤΕ, είτε από τους ήδη εργαζόμενους και έπειτα νοικιάζονται στον ΟΤΕ πιο φθηνά και με λιγότερες υποχρεώσεις προς αυτούς. Αντίστοιχα, για τον ΟΤΕ εργάζονται τηλεφωνητές της ICAP με μισθό ημιαπασχόλησης και συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επίσης, έρευνες αγοράς για τον ΟΤΕ τρέχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από δημοσκοπικές εταιρίες. Πρόσφατα το έκανε η OPINION με αμοιβή 2,8ευρω/ερωτηματολόγιο με τους τηλεφωνητές μηνιαίας σύμβασης να μην ξέρουν αν το μεροκάματο στο 6ωρο θα είναι 5 ή 15 ευρώ).

    Γι αυτό και νομίζω ότι το θέμα έχει πολλές διαστάσεις και πρέπει σε αυτούς τους χώρους να συζητιέται και να βγαίνει προς τα έξω από το προσωπικό βίωμα μέχρι την παραμικρή πληροφορία για το τι συμβαίνει σε κάθε χώρο και σε κάθε μικρό ή μεγάλο μαγαζί. Η αλήθεια είναι πως μοιάζει δύσκολο να δημιουργήσεις ουσιαστικές σχέσεις σε αυτές τις δουλειές. Τι να προλάβεις να πεις ώστε να φτάσεις σε σημείο να οργανωθείς από τα κάτω έχοντας μόνο ένα 10λεπτο διάλειμμα για τσιγάρο και με ανθρώπους που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν τη δουλειά ως προσωρινή; Όμως, το μόνο που μπορεί να αλλάξει και την ψυχολογία και την συνθήκη αυτή καθαυτή είναι να γίνει το ατομικό βίωμα και η καταπιεσμένη οργή του καθενός αφορμή για συλλογικό σπάσιμο του δικού μας φόβου αλλά και του τσαμπουκά με τον οποίο σου επιβάλλονται τα αφεντικά όταν απλά έχεις ανάγκη δουλειάς.

    Και για να κλείσω πιο χαλαρά. Δες το link με την αγγελία από το εστιατόριο Vezene στην Αθήνα. Ζητούν για χειμερινή σεζόν του 2012 λαντζέρη νέο, ωραίο με μοντέρνο στυλ και 2-5 χρόνια προϋπηρεσία!!! Το επόμενο στάδιο φαντάζομαι είναι η απάιτηση να έχει πεταχτό κώλο, να χορεύει jumba και να κάνει ζογκλερικά με τα μαχαιροπίρουνα! Τι άλλο θα δούμε…

    καλή δύναμη

    Μ. από «σκαραμαγκά»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *