Βραδιές στον πεζόδρομο της Σκαραμαγκά (γ΄μέρος)

Τρίτη 16 Αυγούστου, 8:30 μμ

Προβολή της ταινίας Planet of the Apes (1968, του Franklin Schaffner, 112′)

4 αστροναύτες που εξερευνούν τις άκρες του διαστήματος μέσω μιας μηχανής χρόνου καταλήγουν σε έναν φαινομενικά απομονωμένο πλανήτη όπου τελικά κυριαρχούν οι πίθηκοι.

 

Τετάρτη 17 Αυγούστου, 8:30 μμ

Προβολή της ταινίας Waltz with Bashir (2008, του Ari Folman, 90′)

Οι μνήμες ενός σκηνοθέτη που υπηρετούσε στον Ισραηλινό στρατό κατά την εισβολή στο Λίβανο και τη σφαγή χιλιάδων Παλαιστινίων.

 

Πέμπτη 18 Αυγούστου, 8:30 μμ

Προβολή της ταινίας Vier Minuten (2006, του Chris Kraus, 112′) 

Μια ηλικιωμένη δασκάλα πιάνου και μια νεαρή δολοφόνος γνωρίζονται χάρη στην αγάπη τους για τη μουσική. Η σχέση που αναπτύσσουν βοηθά και τις δύο να εξιλεωθούν απ’ τα λάθη του παρελθόντος.

 

Παρασκευή 19 Αυγούστου 8:30 μμ

Προβολή της ταινίας Princess Mononoke (1997, του Hayao Miyazaki, 134′) 

Σ’ ένα μαγευτικό αρχαίο δάσος στη μεσαιωνική Ιαπωνία, κάποιες εκατοντάδες καταπιεσμένων –ανάμεσά τους, πρώην πόρνες και λεπροί- δημιουργούν μία ένοπλη κομμούνα, έναν τόπο κοινωνικής δικαιοσύνης και ελευθερίας. Όμως στην προσπάθειά τους να την επεκτείνουν, αλλά και να την προστατέψουν από τους τοπικούς άρχοντες που εποφθαλμιούν τον πλούτο της και επιζητούν την καταστροφή της, λεηλατούν συστηματικά το δάσος και βιάζουν τη φύση. Ώς απάντηση, τα ζώα εξεγείρονται ενάντια στους ανθρώπους και οι άνθρωποι επιχειρούν να εξοντώσουν τους θεούς του φυσικού κόσμου.

Ένα απίστευτο επικό anime που έχει τα πάντα: το όνειρο για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, την τεχνολογία ως δύναμη θανάτου, καταστροφής και αλλοτρίωσης, τον αγώνα –λεισσασμένο, ανυποχώρητο και ανελέητο- για την προστασία της φύσης. Και ακόμη την ανατροπή των έμφυλων ρόλων: οι γυναίκες είναι μαχητικές, θαρραλέες, στηρίζουν τον κόσμο και γράφουν την ιστορία. Οι άντρες συρρικνώνονται σε συγχυσμένες καρικατούρες, έρμαια της τιτάνιας μάχης ανάμεσα σε δύο γυναίκες που ο πρωταγωνιστής θα προσπαθήσει μάταια να συμβιβάσει. Μια συγκλονιστική ταινία, βίαια, σκοτεινή και χωρίς happy end που μάλλον δεν έχει ξαναπροβληθεί στον ελλαδικό χώρο.  

 

Σάββατο 20 Αυγούστου, 8:30 μμ

Προβολή της ταινίας The Wounds (1998, του Srdjan Dragojevic, 103′) 

Η καθημερινή ζωή δύο εφήβων στο Βελιγράδι της δεκαετίας του ’90 και η εξέλιξή τους σε εγκληματίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *