Παρασκευή 22 Μάη 7.30μμ…

ιρακ copy

Πολύχρονη κατοχή στο Ιράκ. 1.200.000 ιρακινοί βρήκαν τον θάνατο. 4.700.000 ιρακινοί πρόσφυγες. Λειτουργούν επίσημα 26 φυλακές αλλά και επιπλέον 600 μυστικές φυλακές. 400.000 φυλακίστηκαν σ’ αυτές  εκ των οποίων 6.500 ανήλικοι και 10.000 γυναίκες. Το 87% των φυλακισμένων περιμένουν ακόμη να τους απαγγελθεί κατηγορία. Μια χώρα που κατέχει τα τρίτα σε μέγεθος αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, είναι υποχρεωμένη να εισάγει τεράστιες ποσότητες διυλισμένου πετρελαίου.

Αριθμοί. Εύγλωττοι αριθμοί. Ασκήσεις γεωστρατηγικής. Τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών. Οι αμερικάνοι αμέσως μόλις μπήκαν στην Βαγδάτη άφησαν  τα πάντα να καίγονται και το πρώτο κτίριο που κατέλαβαν ήταν το κτίριο του υπουργείου πετρελαίου. Δηκτικό. Ένας από τους στόχους. Οι άγγλοι αποχώρησαν από το Ιράκ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Παρέδωσαν την Βασόρα στους αμερικάνους. Που κι αυτοί σκοπεύουν να φύγουν το 2011. Αφήνοντας πίσω τους δύο προτεκτοράτα.

Μια μικρή εκδήλωση για το αίμα των αμάχων , για το αίμα αυτών που αντιστέκονται στην κατοχή, μόνοι και μόνες κάτω από τις μπότες των κατακτητών, απέναντι από τις κάννες των όπλων της δοτής αστυνομίας, μπροστά στις ερπύστριες των «εταιριών ανοικοδόμησης», εγκλωβισμένοι στα δόγματα ενός εμφύλιου φονταμενταλισμού και ενός θολού αραβικού εθνικισμού.

Ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο ίσως είναι η πρώτη και μοναδική φορά που ακούγεται η φωνή αυτών που αντιστέκονται. Θα μας συστηθούν όπως επέλεξαν αυτοί οι ίδιοι να το κάνουν. Το ντοκιμαντέρ το υποτιτλίσαμε εμείς στα ελληνικά και προβάλεται για πρώτη φορά στα μέρη μας.

Μια συζήτηση για όλα όσα συμβαίνουν στο Ιράκ, μια ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=U623_GTYX-8&hl=en&fs=1]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *