Ενημέρωση από Ολλανδία

40 χρόνια κατάληψη Freeplace Koppenhinksteeg. 40 χρόνια δημιουργικής αντίστασης. Καλεσμα αλληλεγγύης Το Σαββατοκύριακο 15-17 Μάη 2009 η παλαιότερη κατάληψη της Ολλανδίας “Freeplace Koppenhinksteeg” θα γιορτάσει τα 40στά της γενέθλια. Η γιορτή 8α γίνει με ένα 40ωρο party το οποίο θα περιλαμβάνει πορεία το Σάββατο 16 Μάη – θα ξεκινήσει από την οδό Koppenhinksteeg στις 14:00. Η πορεία είναι μια σημαντική διαμαρτυρία για την απειλή έξωσης της Freeplace Koppenhinksteeg.

Έπειτα από έναν επικό αγώνα 15 ετών να διατηρηθεί η Freeplace, το δημοτικό συμβούλιο του Leiden αποφάσισε να πουλήσει το κτήριο της κατάληψης. Η απόφαση αυτή είναι κατά παράβαση συμφωνίας του 2005 μεταξύ του δήμου και της κατάληψης, που περιελάμβανε συμβόλαιο ενοικίασης του χώρου σε χαμηλή τιμή. Μετά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, το σοσιαλιστικό δημοκρατικό κόμμα (PvdA) και οι Green Left απέσυραν τη στήριξή τους: η όλη συμφωνία ακυρώθηκε! Από τότε η Freeplace μάχεται ενάντια στο δημοτικό συμβούλιο σε πολυάριθμες δίκες, δημοτικά συμβούλια, ανά φάσεις στους δρόμους, και μέσα από χιλιάδες γραμμάτα διαμαρτυρίας που υποστηρικτές της κατάληψης έχουν στείλει στο δήμο. Για 40 χρόνια η κατάληψη Freeplace είναι χώρος συνάθροισης (rallying point) αντίστασης, δημιουργικότητας και συζήτησης. Παρόλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο του Leiden είναι έτοιμο να πουλήσει τα κτήρια της κατάληψης (1300 τετραγωνικών μέτρων) σε ιδιώτη επενδυτή προς κατασκευή πολυτελών κατοικιών, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της Freeplace. Από τα τέλη της δεκαετίας του 60, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες έχουν πραγματοποιηθεί στην Koppenhinksteeg. Η αρχή έγινε από μια ομάδα αναρχικών καλλιτεχνών που δημιούργησαν ένα μουσείο νεολαίας στο χώρο αυτό. Στην δεκαετία του 70, νέοι άνθρωποι μέλη ενός ακτιβιστικού συνδικάτου κατέλαβαν το χώρο. Ακολούθησε το αριστερό ριζοσπαστικό βιβλιοπωλείο Manifest στη δεκαετία του 80. Σήμερα τα κτήρια σφύζουν ακόμα από δράσεις όπως η αντιρατσιστική οργάνωση No One Is Illegal, το πολιτιστικό κέντρο Bar & Boos, μία σχολή πολεμικών τεχνών και την Eurodusnie collective η οποία διαχειρίζεται ένα δημοφιλές Freeshop και ένα καφέ με χώρο εκδηλώσεων. Δεκάδες ακόμα ανεξάρτητες πρωτοβουλίες, κοινωνικές πολιτιστικές ή/και πολιτικές χρησιμοποιούν το χώρο της Freeplace για τις δραστηριότητές τους. Οι πρωτοβουλίες αυτές προσθέτουν όλες κάτι το ιδιαίτερο στην κοινότητα. Κατά μέσο όρο 2000 άτομα τη βδομάδα επισκέπτονται την Freeplace, η οποία λειτουργεί σε εθελοντική βάση, αυτόνομα και είναι πολιτικά ανεξάρτητη.

Οι πρωτοβουλίες δείχνουν προς μία διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας, μια οργάνωση αλληλεγγύης και ισότητας, όπου η απληστία δεν είναι η κατευθυντήρια αρχή. Οι ελεύθεροι χώροι όπως ετούτος στο Leiden είναι σπάνιοι και σχέδον οπουδήποτε υπάρχουν, δέχονται επίθεση από το κεφάλαιο και τα τσιράκια του (stoogies). Ξέρουμε πολύ καλά ότι η Freeplace Koppenhinksteeg δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Από την Βραζιλία μέχρι την Ολλανδία όλο και περισσότεροι καταληψίες αχρησιμοποίητων χώρων και κτηρίων διώκονται. Η προσιτή στέγαση και οι χώροι οργάνωσης θυσιάζονται στο βωμό των συμφερόντων του χοντρού χρήματος. Οι δημοτικές αρχές λένε πως βελτιώνουν έτσι τα κέντρα των πόλεων, αλλά στην πραγματικότητα τα μετατρέπουν σε αποκλειστικούς χώρους πλούσιων ιδιοκτητών και ανόητων καταναλωτών. Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, η αντίσταση δεν είναι επιλογή: είναι χρέος!

Η Freeplace Koppenhinksteeg θεώρει τον εαυτό της κομμάτι ενός παγκόσμιου κινήματος που μοιράζεται τις ίδιες αξίες. Λειτουργούσε πάντα με συνείδηση της ύπαρξής μας: στον κόσμο των αφεντικών, είμαστε όλοι ξένοι. Μέχρι και τώρα η Freeplace δικαιώνει τα αντεθνικιστικά της ιδανικά φιλοξενώντας για παράδειγμα δι-εβδομαδιαία διεθνή συνέλευση και δρώντας αλληλέγγυα με μετανάστες σε ποικίλα ζητήματα. Η Freeplace Koppenhinksteeg ανέκαθεν συμμετείχε σε πολυάριθμα κινήματα αλληλεγγύης και παγκόσμια δίκτυα αντίστασης. Αλλά τώρα ήρθε η ώρα που πρέπει εμείς να καλέσουμε για αλληλεγγύη στον αγώνα για την ύπαρξή μας. Και ξέρετε..; είναι περίεργο και άβολο, αφού γνωρίζουμε ότι πολλοί που θα διαβάσουν αυτό το κάλεσμα, βρίσκονται πιθανώς σε πολύ χειρότερη θέση. Ωστόσο σας καλούμε να εκτείνετε την αλληλεγγύη σας, γιατί την χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ! Τι μπορείτε να κάνετε;

– Αν βρίσκεστε στην Ολλανδία, ελάτε στην πορεία του Σαββάτου 16 Μαϊου στις 14.00

– Διαφορετικά, διαδηλώστε εξω από αντιπροσωπευτικούς χώρους της Ολλανδικής κυβέρνησης και κεφαλαίου.

– Στείλτε γράμματα διαμαρτυρίας στις δυνάμεις του κακού, αλλιώς γνωστές ως τοπική κυβέρνηση στο sleutel@leiden.nl. Μην ξεχάσετε να μας στείλετε αντίγραφο (bcc) στο legaal@koppenhinksteeg.nl

-Μείνετε ενημερωμένοι από το www.koppenhinksteeg.nl, όπου θα βρείτε και μικρό κομμάτι στα Αγγλικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *