Εμπρηστική επίθεση σε ιστορικό κινηματικό βιβλιοπωλείο του Λονδίνου

Εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στις 5.30 τα ξημερώματα σε κτίριο που στεγάζεται το ιστορικό αναρχικό βιβλιοπωλείο του Λονδίνου, Freedom Press. Στο ίδιο κτίριο φιλοξενούνται επίσης το Anarchist Federation of London, η αναρχική συνομοσπονδία Solidarity Federation και το Advisory Service for Squatters.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7juTVY_ikJI [/youtube]

Το Freedom Press ιδρύθηκε το 1886 από μια ομάδα φίλων, συμπεριλαμβανομένης της Charlotte Wilson και του Κροπότκιν, και, ταυτόχρονα, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αναρχικούς εκδοτικούς οίκους στη χώρα. Παράλληλα, υπήρξε η έδρα της μηνιαίας εφημερίδας που εξέδιδε η Έμα Γκόλντμαν. Η επίθεση χαρακτηρίζεται ως η σοβαρότερη από το 1993, όπου μέλη της ναζιστικής αντι-Ιρλανδικής οργάνωσης Combat 18 είχαν επιχειρήσει να καταστρέψουν ολοκληρωτικά το κτίριο.

Από την φωτιά δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ωστόσο μέρος του βιβλιοπωλείου που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου υπέστη υλικές ζημιές τόσο από την φωτιά όσο και από το νερό που χρησιμοποιήθηκε για να καταλαγιάσει τις φλόγες. Αρκετά βιβλία και έγγραφα καταστράφηκαν ενώ ηλεκτρικές εγκαταστάσεις υπέστησαν φθορές. Σύμφωνα με τις δηλώσεις μέλους του βιβλιοπωλείου: «Υπάρχει μια μεγάλη ζημιά από τη φωτιά και το νερό… Αυτό δεν ήταν ένα ατύχημα. Κάποιος έπρεπε να σηκώσει το μεταλλικό στόρι προκειμένου να σπάσει το παράθυρο για να ξεκινήσει η φωτιά». Όπως επιβεβαίωσαν διάφοροι παρευρισκόμενοι, η κλειδαριά από το αριστερό σιδερένιο στόρι που σφραγίζει τα εξωτερικό παράθυρο δεν λειτουργεί. Έτσι ο δράστης, κατά πάσα πιθανότητα, ανεβάζοντας το, έσπασε το τζάμι ρίχνοντας εντός του κτιρίου αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ.

Μέλος του Anarchist Federation είχε μερικούς μήνες πριν εκφράσει την ανησυχία του, καθώς σε συζήτηση στο forum της ιστοσελίδας της EDL, χρήστες έκαναν λόγο για ενδεχόμενη επίθεση, λόγω του της αντι-ρατσιστικής καμπάνιας που οργάνωνε η συλλογικότητα του Freedom Press. Οι αστυνομικές έρευνες, πάντως, χαρακτήρισαν την επίθεση «ύποπτη», δίχως περαιτέρω υποδείξεις.

Η ομάδα του βιβλιοπωλείου απηύθυνε κάλεσμα προς αλληλέγγυους σήμερα γύρω στην 13:00 να προσέλθουν προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του χώρου. Γύρω στα 100 άτομα έσπευσαν αμέσως, αναλαμβάνοντας καθαρισμό βιβλίων και επίπλων και βάψιμο τοίχων, ενώ έχει γίνει έκκληση και για οικονομική βοήθεια. Ταχυδρομικές πληρωμές μπορούν να σταλούν στο Freedom Press, 84b Whitechapel High Street, London E1 7QX. Επίσης είναι δυνατόν να γίνουν παραγγελίες βιβλίων είτε μέσω της ιστοσελίδας είτε μέσω e-mail στο subs@freedompress.org.uk (γνωστοποιώντας ότι η παραγγελία γίνεται για λόγους δωρεάς).

[Αναδημοσίευση από eagainst]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *