Ποιος είναι ο “ήρωας” Ντερτιλής;

Ο χθεσινός θάνατος του Νικόλα Ντερτιλή προβλήθηκε ως πρώτη είδηση από τα περισσότερα ακροδεξιά, φιλοχουντικά και ναζιστικά (αλλά όχι μόνο) μπλογκς  σε μία προσπάθεια να «αποκατασταθεί» η φιγούρα ενός σαδιστή δολοφόνου. Ευτυχώς, που η περίοδος δεν μας επιτρέπει να αφήνουμε συρτάρια κλειδωμένα. Το κουφάρι του χουντικού αξιωματικού – άξιο τέκνο των Ταγμάτων Ασφαλείας, πιστού υπηρέτη των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου και πολιτικού προγόνου των σημερινών νεοναζιστών – μας στοιχειώνει επιβάλλοντας τον δημόσιο εξορκισμό. Η συλλογική μας θολή μνήμη ή η «άδολη» αφέλειά μας αποτελεί το τέλειο άλλοθι για το ξύπνημα των νεκρών, την επιστροφή των νεκροζώντανων.

Το παρακάτω άρθρο υπογράφεται από τον Λεωνίδα Καλλιβρετάκη και δημοσιεύτηκε το 2005 στο πλαίσιο της παρουσίασης μέρους των πορισμάτων της ιστορικής έρευνας που διεξάγεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ο συνταγματάρχης Νικόλαος Ντερτιλής, εξαγριωμένος, γυρνούσε ανάμεσα στα τανκς και φώναζε στους φαντάρους «βαράτε στο ψαχνό». Για να δώσει το παράδειγμα, σκότωσε εν ψυχρώ τον 20χρονο Μιχάλη Μυρογιαννη στη γωνία Στουρνάρη και πατησιών. «με παραδέχεσαι, ρε; 45 χρονών άνθρωπος κα τον πέτυχα με τη μια στο κεφάλι», κόμπαζε στον οδηγό του..

[scribd id=122937230 key=key-1susoh4csdcvk9ph7euq mode=scroll]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *