Μετά την αποχώρηση των συντρόφων της Σκαραμαγκά από το ΔΣ του ΝΑΤ την Παρασκευή 18/1

 Μετά την αναχώρηση των συντρόφων και συντροφισσών από το ΔΣ του ΝΑΤ, δεδομένης της αναβολής της συζήτησης σχετικά με την παραχώρηση του κτιρίου Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά στο Δήμο Αθηναίων (στον υπάλληλο της καταστολής κύριο Καμίνη δηλαδή) για «αναστήλωση» και «πολιτιστικές χρήσεις» (?!), ο απίθανος κύριος Φωτίου (διορισμένος πρόεδρος του ΝΑΤ) συνέχισε την προσπάθεια εξαπάτησης του ΔΣ και απόσπασης της συναίνεσης και της ψήφου του (για ενημέρωση σχετικά με την παρέμβαση στο ΔΣ του ΝΑΤ την Παρασκευή 18/1/13 πατήστε εδώ: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1450552 ).

Ενώ το θέμα είχε ήδη αναβληθεί το επανέφερε ζητώντας άτυπη συναίνεση («πράσινο φως») για συνέχιση των επαφών με τον Δήμο Αθηναίων: «για να γίνει συγκεκριμένη, από τεχνικής και οικονομικής πλευράς, η πρόταση του Δήμου Αθηναίων και να μπορέσει να συζητήσει το ΔΣ του ΝΑΤ επί αυτής της συγκεκριμένης πρότασης». Επίσης, ζήτησε άτυπα τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ για την απευθείας αστυνομική εκκένωση του κτιρίου σε περίπτωση που αποσυρθούν οι διμοιρίες των ΜΑΤ και επανακαταληφθεί.

Και στα δύο ζητήματα συνάντησε την έντονη αντίδραση και αντίθεση εκπροσώπων των ναυτεργατικών σωματείων, που τον κατήγγειλαν ότι  προσπαθεί να εξαπατήσει το ΔΣ και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ότι πραγματοποιεί υπόγειες κινήσεις χωρίς να ενημερώνει κανέναν, ότι έχει μετατραπεί σε διορισμένο υπάλληλο της κυβέρνησης για διάφορες αλλότριες προς τους ναυτεργάτες επιδιώξεις αντί να ασχολείται με τα τεράστια πρόβλημα κλάδου. Τον στεναχώρησαν επίσης, αρνούμενοι να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε κατασταλτικές δραστηριότητες και να μετατρέψουν τη σύσκεψη σε βραχίονα της καταστολής.

Εκείνοι που τοποθετήθηκαν με αυτόν τον τρόπο στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και αναγνώρισαν τη συνολική, ψύχραιμη και χωρίς δυνατότητα αντιμετώπισης επιχειρηματολογία των συντρόφων και συντροφισσών που εκπροσωπώντας τις θέσεις της κατάληψης παρέμβηκαν στο ΔΣ του ΝΑΤ.

Ο κύριος Φωτίου θα πρέπει να νιώθει πλέον αρκετά μόνος του. Όχι ότι έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε τόσους οργανισμούς που έχει θητεύσει ως διορισμένος από τις διάφορες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια, έχει μάθει πώς να εκτελεί τις εντολές που λαμβάνει ως πειθήνιος και καλά αμειβόμενος υπαλληλίσκος, εκπαιδευμένος στις κλαδικές του κόμματος στην εξαπάτηση, τη χειραγώγηση και την καταστολή.

Το ΔΣ του ΝΑΤ είναι σαφές ότι δεν έχει κανέναν λόγο να συμφωνήσει στα όσα προωθεί ο κύριος Φωτίου. Η περίφημη παραχώρηση του ακινήτου στο Δήμο Αθηναίων προς «αξιοποίηση» είναι προσχηματική. Το κτίριο διασώθηκε από την ερείπωση και την κατάρρευση από εκείνους και εκείνες που το αυτοδιαχειρίζονται τα τελευταία 4 χρόνια, με πολλά προσωπικά-συλλογικά έξοδα και εκατοντάδες εργατοώρες. Το κτίριο έχει αποδοθεί στην κοινωνία εδώ και 4 χρόνια, ως καθημερινά ανοιχτός χώρος κοινωνικών, πολιτικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων σώματος (*), την ώρα που τα πολιτιστικά κέντρα και λοιπές «κοινωνικές υπηρεσίες» των δήμων (παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές κλπ) ρημάζουν ή κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Το ΝΑΤ δε θα βάλει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία από την παραχώρηση του κτίσματος, μιας και το κονδύλι που θα εμφανιστεί ως απαραίτητο για την ανακατασκευή του κτιρίου θα είναι δυσθεώρητο (όπως σε όλους τους δημόσιους διαγωνισμούς) και θα δεσμεύσει τουλάχιστον για 20-30 χρόνια το συμφωνητικό μίσθωσης για την αποπληρωμή του κονδυλίου (+ τα νέα κονδύλια συντήρησης που θα «προκύψουν» καθοδόν). Τρανταχτό παράδειγμα τα 6.000 ευρώ που κόστισαν (μετά από πρόχειρο «μειοδοτικό διαγωνισμό» !!!) οι 10 λαμαρίνες με τις οποίες σφράγισαν τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του πρώτου ορόφου της κατάληψης την Πέμπτη 17/1 και πάλι παράτυπα αφού το θέμα ήταν να συζητηθεί και να συμφωνηθεί στο ΔΣ της Παρασκευής 18/1 αλλά ο κύριος Φωτίου και κάποια κυρία Σκούρα φρόντισαν να το επισπεύσουν για να φέρουν προ τετελεσμένων το ΔΣ του ΝΑΤ. Πρόκειται, δηλαδή, για μια προσχηματική πρόταση «αξιοποίησης», που μόνο σκοπό έχει την κατοχύρωση της καταστολής, χωρίς κανένα όφελος για το ΝΑΤ και τους ναυτικούς και αβέβαιη έκβαση, αφού μπορεί καθοδόν μετά την υπογραφή των συμφωνητικών να «ανακαλυφθεί» η αδυναμία εξεύρεσης πόρων.

Ο κύριος Φωτίου ως εκπρόσωπος της αστικής δημοκρατίας (όπως ο ίδιος δήλωσε) μιας και οι παπούδες μας έχασαν όταν επιχείρησαν να εγκαθιδρύσουν λαϊκή δημοκρατία στην Ελλάδα (όπως επίσης ο ίδιος δήλωσε) θέλησε να μας πει ότι με την παραχώρηση του κτίσματος στον δήμο Αθηναίων αυτό θα αποδοθεί κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Δεν μπόρεσε να απαντήσει, ωστόσο, για ποια κομμάτια της κοινωνίας μιλάει, όταν τα κόμματα που συγκυβερνούν ψηφίστηκαν ούτε από το 25% των εν δυνάμει ψηφοφόρων στις τελευταίες εκλογές και κανένα κόμμα δε συγκέντρωσε στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση το μέγεθος των 10.000 και πλέον διαδηλωτών που συμμετείχαν το Σάββατο 12 Γενάρη στη μεγαλειώδη πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις, τους αυτοοργανωμένους χώρους τις αυτοδιαχειριζόμενες δομές αντιπληροφόρησης, ανάμεσά τους και στην ήδη εκκενωμένη κατάληψη Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά.

Όσο για την προσωπική στοχοποίηση από πλευράς του κυρίου Φωτίου συντρόφου της κατάληψης που κατοικεί στις περιοχές του Πειραιά ως υπεύθυνου («μπροστά στο νόμο»?!) για οτιδήποτε συμβεί σε εκείνον ή την οικογένεια του, υποδεικνύει τη κατάντια, τον πανικό και τον φόβο του. Ευτελή ανθρωπάκια, αμοραλιστές, που αγνοούν την έννοια του ήθους, λαμόγια της κάθε εξουσίας που κάνουν όλες τις βρώμικες εκδουλεύσεις και θέλουν να μένουν στο απυρόβλητο. Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα, δεν μπορούν να σταθούν ούτε στο ελάχιστο απέναντι στην αξιοπρέπεια και την ανιδιοτέλεια, στο θάρρος χωρίς καβάντζες και πλάτες, στην ανάληψη των ευθυνών ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, που χαρακτηρίζουν τον κόσμο του αγώνα, όλους εκείνους και εκείνες που καθημερινά παράγουν νέες μορφές κοινωνικότητας, συλλογικοποίησης και αντίστασης, οραματιζόμενοι/ες έναν άλλο κόσμο, αυτοοργάνωσης, ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης, κοινοκτημοσύνης, χωρίς εξουσία και εκμετάλλευση, πλαστούς διαχωρισμούς, ιεραρχίες και κοινωνικές διακρίσεις.

* Όπως έχει αναφερθεί ξανά οι 4 όροφοι του κτιρίου έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα από τις δεκάδες ανθρώπων που θέλησαν να αναπτύξουν πολυποίκιλες δραστηριότητες: ξυλουργείο, συνεργείο ποδηλάτων, χώρος συνελεύσεων, εκδηλώσεων, συλλογικών κουζινών, αυτοδιαχειριζόμενου και vegan καφενείου, χώρος εντύπων και κινηματικών εκδόσεων, χώρος έντυπου και ηλεκτρονικού αρχείου, δανειστική βιβλιοθήκη, υποδομή υπολογιστών, εργαστήρι ραπτικής, χώρος μαθημάτων χορού, πολεμικών τεχνών και λοιπών δραστηριοτήτων σώματος, πίστα αναρρίχησης, στεγαστική κολεκτίβα. Επίσης, η συνέλευση της κατάληψης έχει συμμετάσχει σταθερά σε όλους τους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες των τελευταίων χρόνων (απεργίες, διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις), έχει δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της σε εργατικούς, τοπικούς και περιβαλλοντικούς αγώνες, έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες λόγου και δράσης ενάντια στην εκμετάλλευση, την ανέχεια, τη λεηλασία της ζωής μας, την καταστολή, τον ρατσισμό και τον φασισμό μαζί με άλλες αυτοοργανωμένες συλλογικότητες, στέκια και καταλήψεις.

 

[Αναδημοσίευση από athens.indymedia]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *