Στον πόλεμο των φτωχών οι μονοί κερδισμένοι είναι το κράτος και τα αφεντικά

 

Αφίσα που τυπώθηκε σε 1000 κομμάτια και κολλιέται αυτές τις μέρες στην Πάτρα και σε άλλες περιοχές ενάντια στα ρατσιστικά πογκρόμ, τον κοινωνικό κανιβαλισμό, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Υπογράφεται από τη dinamitera και το δυσήνιο ίππο.

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Η δολοφονία του Θανάση Λαζανά στα Κρύα Ιτεών έδωσε την ευκαιρία στην ντόπια και κεντρική εξουσία να τελειώνει με τον καταυλισμό μεταναστών της Πειραϊκής Πατραϊκής, κάτι που μεθόδευαν από καιρό κράτος, δημοτική αρχή, ΟΛΠΑ και ΜΜΕ. Η απόπειρα ρατσιστικού πογκρόμ, οι κανιβαλικές λογικές που αναπτύχθηκαν στο δρόμο μπροστά από την πύλη της Π-Π τις επόμενες μέρες αλλά και ο πρόσφατος ξυλοδαρμός μετανάστη στην περιοχή αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Με κριτήριο τον τόπο προέλευσης, το χρώμα του δέρματος και τις συνθήκες διαβίωσης στοχοποιούνται (τόσο από το κράτος, το παρακράτος και τα μμε όσο και από μια μερίδα κατοίκων της πόλης) συλλήβδην όλοι οι μετανάστες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που πέρασε στα ψιλά γράμματα ένα πανομοιότυπο περιστατικό στην Αθήνα ένα μόλις μήνα μετά όταν, ύστερα από λογομαχία για τις ακαθαρσίες του σκύλου τους, δύο έλληνες σκότωσαν έναν υπάλληλο. Ούτε είναι τυχαίο που 64 μαχαιριές από ελληνικό χέρι στην Πάτρα λίγες εβδομάδες μετά δεν προκάλεσαν καμία αντίδραση.

Κανένα πογκρόμ εναντίον ελλήνων δε σημειώθηκε, καμία οργισμένη αντίδραση κατοίκων, καμία εμφάνιση χρυσαυγιτών για να ξεβρομίσουν τον τόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας δε θορυβήθηκε για τη ρατσιστική επίθεση και τον άγριο ξυλοδαρμό μετανάστη στην ίδια περιοχή που σκοτώθηκε ο Λαζανάς. Αυτά, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, είναι απλώς ατυχή περιστατικά…

Καθημερινά οι μετανάστες αντιμετωπίζονται από τον κυρίαρχο λόγο ως “υγειονομική βόμβα” ή “εισβολείς που ήρθαν στη χώρα για να κλέψουν, να ρημάξουν και να σκοτώσουν” και σε βάρος τους αναπτύσσονται μια σειρά κατασταλτικών πολιτικών. Μέσα από τη θωράκιση των συνόρων της Ευρώπης-φρούριο (με την ευρωαστυνομία της FRONTEX, τα ναρκοπέδια και τους φράχτες), τις επιχειρήσεις-”σκούπα”, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις απελάσεις και τη διάχυση ρατσιστικού λόγου επιχειρείται η κοινωνική απομόνωσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός πως η υπερσυσσώρευση χιλιάδων άνεργων και πεινασμένων ανθρώπων σε καταυλισμούς ή γειτονιές στο κέντρο των πόλεων δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα. Σε τέτοιες συνθήκες εξαθλίωσης είναι επόμενο να εμφανίζονται φαινόμενα αντικοινωνικών συμπεριφορών ‒τόσο από ντόπιους όσο και από μετανάστες‒ που πολλές φορές οξύνονται από την παρουσία της μαφίας (εμπόριο ναρκωτικών, λευκής σαρκός και δουλεμπόριο), η οποία λειτουργεί σε συνεργασία με τον κρατικό μηχανισμό και αποτελεί μια από τις πιο επικερδείς επιχειρήσεις του καπιταλισμού.

Η πρακτική του “διαίρει και βασίλευε” βέβαια είναι πάγια τακτική ώστε η βία που δεχόμαστε από το κοινωνικό μας περιβάλλον να εκτοξεύεται στους πιο εύκολους στόχους, όπως είναι οι μετανάστες και οι οροθετικές πόρνες, και να μη στρέφεται στο σύστημα που τη γεννά. Κι αυτό γιατί οι κοινωνίες που δημιουργούνται μέσα από τον ατομισμό και το φόβο του άλλου είναι κατακερματισμένες, άρα εύκολα διαχειρίσιμες από την κυριαρχία, η οποία έτσι όχι μόνο συντηρείται αλλά και κερδοφορεί.

Το εύκολο όταν σε πατάνε οι εξουσιαστές σου είναι να αρχίσεις να κανιβαλίζεσαι με τους υπόλοιπους που είναι στην ίδια μοίρα με σένα.  Ο κοινωνικός κανιβαλισμός όμως το μόνο που γεννά είναι τερατώδεις «λύσεις» όπως είναι τα πλωτά ή μη στρατόπεδα συγκέντρωσης, ακροδεξιές ιδέες και πρακτικές, όπως είναι τα πογκρόμ, τα μαχαιρώματα και οι άγριοι ξυλοδαρμοί…

Μας τρομοκρατούν ώστε μέσα στο κλίμα φόβου να αποδεχόμαστε τη στέρηση στοιχειωδών όρων επιβίωσης και ελευθερίας: Το αίτημα για ασφάλεια μεταφράζεται σε μια πόλη γεμάτη από ασφαλίτες, μπατσοπεριπολίες, κάμερες παρακολούθησης και φασίστες πολιτοφύλακες, και η κοινωνική ειρήνη μεταφράζεται σε περιστολή οποιασδήποτε αντίστασης. Και το χειρότερο, αποπροσανατολίζει την κοινωνική οργή από τους πραγματικούς υπευθύνους της λεηλασίας των ζωών μας.

Εκείνο λοιπόν που προέχει σήμερα είναι όλοι οι καταπιεσμένοι να στοχοποιήσουμε με τη σειρά μας το κοινωνικό και πολιτικό σύστημα που γεννάει τη φτώχεια, τον πόλεμο, την εξαθλίωση και το θάνατο. Γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την κοινή ταξική μοίρα των καταπιεσμένων και την ανάγκη αρμονικής και ελεύθερης συνύπαρξης όλων με γνώμονα την αλληλοβοήθεια και τον αλληλοσεβασμό, μακριά από τον καπιταλισμό και το κράτος του, τους θεσμικούς και μη θιασώτες της διαμεσολάβησης και του αλληλοσπαραγμού.

Για τη δημιουργία ταξικών και κοινωνικών σχέσεων ντόπιων και μεταναστών και για την ανάπτυξη ενός συλλογικού αγώνα ενάντια στους καθημερινούς μας δυνάστες… ας τσακίσουμε τον κοινωνικό κανιβαλισμό και τους μηχανισμούς που τον γεννάνε… για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *