Χρονικό άγριας καταστολής εναντίον μεταναστών (Πάτρα)

Μέσα στο “πνεύμα των Χριστουγέννων”, τις τελευταίες 15 μέρες, το κράτος δείχνει τις δολοφονικές προθέσεις του και το πιο σκληρό πρόσωπο της καταστολής σε δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκουν καταφύγιο στο κουφάρι της πάλαι ποτέ ένδοξης Πειραϊκής-Πατραϊκής. Στις παλιές εργοστασιακές εγκαταστάσεις και στα γύρω κτίσματα λοιπόν, εκεί που προσπαθούν να βρουν προστασία από το κρύο – μέσα στο καταχείμωνο και σε άθλιες συνθήκες – περιμένοντας οι περισσότεροι την ευκαιρία για να μετακινηθούν κυρίως προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, συντελέστηκαν τις τελευταίες μέρες τα εγκλήματα εναντίον ανθρώπων που προσπαθούν να πιαστούν από το όνειρο μιας καλύτερης ζωής. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν είναι τα μοναδικά που συμβαίνουν στην Πάτρα. Όπως και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας (Ηγουμενίτσα, Έβρος κλπ.), οι φασιστικές πρακτικές κράτους, αστυνομικών, λιμενικών και δημοτικών αρχών και κάποιων κατοίκων είναι μια καθημερινή πραγματικότητα. Για την περίπτωση της Πάτρας όμως, η προχθεσινή επιχείρηση αστυνομίας και δήμου στην Πειραϊκή-Πατραϊκή,  μαζί με την κατεδάφιση/πυρπόληση του καταυλισμού το 2009 [1, 2], καταλαμβάνει κεντρική θέση ανάμεσα στους διάφορους φασιστικούς και δολοφονικούς τρόπους που επιλέγει το κράτος για να αντιμετώπισει τη μετανάστευση.

Η εκκένωση μπορεί να ειδωθεί, λοιπόν, ως το αποκορύφωμα μίας σειράς γεγονότων  που απαντήθηκαν από πλευράς μεταναστών και αλληλέγγυων.

 

20/12/11: Σοβαρός τραυματισμός ανήλικου Αφγανού στην Πάτρα

Το πρωί της Τρίτης, 20 Δεκεμβρίου, η αστυνομία εισβάλει στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου με στόχο τον εκφοβισμό και τη σύλληψη όσων βρίσκουν κατάλυμα εκεί. Μέσα στον πανικό, ένα παιδί αφγανικής καταγωγής, προσπαθώντας να ξεφύγει πέφτει από το 2ο όροφο με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του στο κεφάλι. Οι μπάτσοι μπροστά στο θέαμα αποχωρούν, ενώ στα επανηλλειμένα τηλεφωνήματα των Αφγανών για την κλήση ασθενοφόρου το νοσοκομείο αρχικά απαντά αρνητικά. Με μεγάλη καθυστέρηση τελικά μεταφέρεται στο νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας όπου υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση.

 

23/12/11: Πορεία μεταναστών και αλληλέγγυων

Ως απάντηση στην αστυνομική επιχείρηση και τον τραυματισμό του νεαρού Αφγανού, καλείται πορεία  όπου ξεκινά από την Πειραϊκή-Πατραϊκή (Ρίο) διασχίζοντας μία μεγάλη απόσταση μέσα από γειτονιές, καταλήγει στο κέντρο της Πάτρας και έπειτα από 2.30 ώρες επιστρέφει στο εργοστάσιο. Η διαδήλωση αριθμεί περίπου 400 άτομα, στην πλειοψηφία μετανάστες, κατά τη διάρκεια της οποίας γράφονται συνθήματα με σπρέυ και μοιράζονται κείμενα.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ya106uWbJ1Y[/youtube]

 Στην πορεία υπήρχαν 4 πανό των μεταναστών στα οποία γράφονταν τα ακόλουθα:

– stop police assaulting us, we have to live in security, we need human rights

– τι θα γίνει το μέλλον και η μοίρα μας

– και εμείς είμαστε άνθρωποι και έχουμε δίκαιο για ζωή

– ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

[Ενημέρωση/φώτο απ’ τα blogs των ομάδων Σπασμένο Γρανάζι & Δυσήνιος Ίππος]

 

02/01/12: Γράμμα προσφύγων-μεταναστών προς τους κατοίκους της Πάτρας

Αφγανοί πρόσφυγες που διαμένουν στο παλιό εργοστάσιο, μετά από έναν ακόμη άγριο ξυλοδαρμό από λιμενικούς, γράφουν γράμμα απευθυνόμενο στην πατραϊκή κοινωνία και το οποίο τοιχοκολλείται μαζικά στην κέντρο της πόλης από αλληλέγγυους/ες.

Στο όνομα του θεού

Από τότε που είμαστε μικροί στη χώρα μας είχε φασαρία, μα εμείς δεν καταλαβαίναμε τι είναι αυτή η φασαρία. Μετά μεγαλώσαμε και καταλάβαμε ότι αυτή η φασαρία είναι πόλεμος. Άλλαζαν οι εποχές και εμείς περνούσαμε πιο δύσκολα. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα.

Από τότε μέχρι και σήμερα σκεφτόμαστε τι θα γίνει με το μέλλον μας, ποιά θα είναι η μοίρα μας. Όταν είμασταν στη χώρα μας, μας είπαν ψέμματα. Μας είπαν ότι στην Ευρώπη έχει δημοκρατία και εκεί θα έχουμε ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά εδώ είναι αλλιώς. Για να φτιάξουμε τη ζωή μας πρέπει να περάσουμε τα σύνορα αλλά στην Ελλάδα αυτό είναι πολύ δύσκολο.

Υποτίθεται ότι η αστυνομία υπάρχει για να προστατεύει το κόσμο. Αλλά εδώ δεν είναι έτσι. Η αστυνομία στην Ελλάδα μας χτυπάει, μας κοροϊδεύει, μας συλλαμβάνει, προσβάλλει τη χώρα μας και το θρήσκευμά μας, ακόμα και αν είμαστε ανήλικοι. Εμείς είμασταν στο παλιό λιμάνι κι από κει ήρθαμε στο εργοστάσιο απέναντι απ’το νέο λιμάνι για να μην έχει πρόβλημα μαζί μας ο κόσμος στην Πάτρα και με σκοπό να φύγουμε για άλλη χώρα. Πολλές φορές κι ενώ κοιμόμαστε, έρχεται η αστυνομία στις 5 το πρωί, μας ξυπνάει, μας χτυπάει, μας καίει τα χαρτιά, μας λένε ότι θα πάμε εκδρομή και μετά μας στέλνουν στην Αθήνα. Εκεί μας αφήνουν συνήθως στο Αλλοδαπών. Κάποια παιδιά που δεν έχουν λεφτά πρέπει να γυρίσουν πίσω στη Πάτρα με τα πόδια, ένα ταξίδι που διαρκεί 6 μέρες.

Αναγκαστικά πρέπει να γυρίσουμε γιατί μόνο από εδώ μπορούμε να φύγουμε. Θέλουμε να βρούμε έναν άλλο τόπο να ζήσουμε τη ζωή μας, επειδή στην Ελλάδα επικρατεί κακή κατάσταση. Όλοι μας γεννηθήκαμε από μια μάνα και ένα πατέρα. Μπορεί να μιλάμε διαφορετική γλώσσα, να είμαστε από διαφορετικές χώρες αλλά όλοι είμαστε αδέλφια.

Με την αστυνομία μιλήσαμε για τα προβλήματα μας αλλά όπως φαίνεται δεν έχουν σημασία γι αυτούς. Είτε στο πόλεμο στις χώρες μας είτε στην καθημερινή ζωή εδώ έχουμε πρόβλημα επιβίωσης. Ό,τι λέμε από το ένα αυτί μπαίνει και από το άλλο βγαίνει. Το μόνο που θέλουμε είναι μια ήρεμη ζωή. Μέχρι πότε πρέπει να είμαστε μακριά από τις οικογένειές μας; Γιατί δεν μας δίνουν χαρτιά να μπορούμε να ταξιδεύουμε πίσω στη χώρα μας και μετά πάλι στην Ευρώπη; Εσείς θα μπορούσατε να ζήσετε στο παλιό εργοστάσιο όπως ζούμε εμείς; Εσείς μπορείτε να τρώτε φαγητό από τα σκουπίδια; Έτσι η ζωή δεν αξίζει. Το ξέρετε ότι έχουμε ένα νεκροταφείο στη Πάτρα για μετανάστες και πρόσφυγες;

Εμείς φύγαμε από τις χώρες μας για να ζήσουμε, όχι για να πεθάνουμε.

Παρακαλούμε όποιον-α διαβάσει αυτό το κείμενο να αλλάξει ό,τι κακό σκέφτεται για εμάς. Αν κάποιος μετανάστης κάνει κάτι κακό δεν φταίμε όλοι γι αυτό. Ας μην αλλάζει πεζοδρόμιο όποιος μας βλέπει στο δρόμο. Κανένας θεός δεν θέλει να χτυπάς αδύναμους ανθρώπους, να τους συλλαμβάνεις, να τους κόβεις το νερό και το ρεύμα και να τους ταπεινώνεις. Όταν μαθαίνετε ότι ένας αστυνομικός χτυπάει άλλον ένα ανήλικο μετανάστη μην κλείνετε τα μάτια ή τα αυτιά σας.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

Μετανάστες και πρόσφυγες

από το παλιό εργοστάσιο της Πειραϊκής-Πατραϊκής

 

03/01/12: Νεκρός Αφγανός πρόσφυγας

Στο μήνυμα που έγραψαν μετανάστες και πρόσφυγες από το παλιό εργοστάσιο της πειραϊκής πατραϊκής και τοιχοκολλείται από αλληλέγγυους στην πόλη ανέφεραν μεταξύ άλλων

…εσείς θα μπορούσατε να ζήσετε στο παλιό εργοστάσιο όπως ζούμε εμείς; Εσείς μπορείτε να τρώτε φαγητό από τα σκουπίδια; Έτσι η ζωή δεν αξίζει. Το ξέρετε ότι έχουμε ένα νεκροταφείο στην πάτρα για μετανάστες και πρόσφυγες;

Η πραγματικότητα βιάστηκε να επαληθεύσει την τελευταία πρόταση αφού σήμερα το πρωί ο Αλί, ένας ανήλικος αφγανός μετανάστης που διαμένει στην πειραϊκή πατραϊκή, πέθανε κι άλλοι δύο διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Οι τρεις μετανάστες είχαν βρει καταφύγιο από το κρύο σε μια εγκαταλελειμμένη νταλίκα που ήταν μες στο παλιό εργοστάσιο, μπήκαν να κοιμηθούν, ανάψαν μια μικρή φωτιά με αποτέλεσμα να πεθάνει ο ένας από αυτούς -μάλλον- από έλλειψη οξυγόνου. […]

ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ

[Αναδημοσίευση από το blog του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου ΑΝΑΤόΠΙΑ]

 

05/01/12: Πρωϊνή εκκένωση και πυρπόληση του παλιού εργοστασίου της Πειραϊκής-Πατραϊκής

Για μια πιο συνολική ανασκόπηση των πρόσφατων γεγονότων ακούστε την ηχογραφημένη εκπομπή του ραδιοκατάληψη 93.7 fm:

 [quicktime]https://pat61.squat.gr/files/2012/01/05_01_12_enhmerwsh_gia_peiraikh_patraikh.mp3[/quicktime]

 

Σήμερα το πρωί (05/01/2012), μεταξύ 6.30 και 7 έγινε επιχείρηση σκούπα της αστυνομίας στους μετανάστες που μένουν στο παλιό εργοστάσιο της πειραϊκής – πατραϊκής. Οι μπάτσοι ξύπνησαν με κλωτσιές τους μετανάστες, έσκισαν και έκαψαν τα χαρτιά κάποιων και συνέλαβαν πιθανόν πάνω από 50 άτομα (δεν είναι επιβεβαιωμένο). Έπειτα με τη συνδρομή του Οργανισμού Λιμένος Πατρέων (είναι ιδιοκτήτης του χώρου) και πιθανώς του δήμου πατρέων άρχισαν να συγκεντρώνουν σε στοίβες τα υπάρχοντα των μεταναστών (όσα στρωματα υπήρχαν, κουβέρτες, ρούχα, παπούτσια) και να τα καίνε, όσα δε μάζεψαν για σκουπίδια. Από τις φωτιές που έβαλαν οι μπάτσοι πήραν φωτιά και ολόκληρα δωμάτια ή κτίσματα τα οποία εκ των (πολύ) υστέρων, κατά τη 1 δηλαδή, ήρθε για να σβήσει η πυροσβεστική.

Κάποιοι μετανάστες είπαν για δύο λεωφορεία με συλληφθέντες, αλλά όχι σίγουρα για τον αριθμό τους. Πληροφορίες υπάρχουν και ότι τους μετέφεραν προς Αθήνα (κάποιους αν όχι όλους).

[Αναδημοσίευση από το Ράδιο Κατάληψη 93.7  FM]

 

05/01/12: Απογευματινή πορεία αλληλέγγυων

Μετά από συνέλευση που έγινε στο Παράρτημα αποφασίστηκε πορεία για την ίδια μέρα το απόγευμα.  100 περίπου αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της πόλης την πέμπτη το απόγευμα ως μια πρώτη κίνηση αλληλεγγύης στους μετανάστες της πειραικής πατραικής με πανό που έγραφε “σκούπα σε μπάτσους και αφεντικά” και συνθήματα όπως “δήμος, μπάτσοι και λιμενικοί – σκοτώνουν μετανάστες στην πειραική”, “με τους μετανάστες είμαστε μαζί – απέλαση σε αφεντικά, μπάτσους και ναζί”, “κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών – πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών” κ.α.

Δώσαμε επίσης ραντεβού στο παράρτημα το σαββάτο (07/12/11) στις 14.00 ώστε να αφισοκολλήσουμε το γράμμα των μεταναστών και να μαζέψουμε πράγματα που χρειάζονται οι μετανάστες (κατά κύριο λόγο ρούχα -και κυρίως παπούτσια, κουβέρτες, μαγειρικά σκεύη και ό,τι άλλο έχει ο καθένας).

[Αναδημοσίευση από το blog του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου ΑΝΑΤόΠΙΑ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *