Από το Πέραμα μέχρι τη Σκαραμαγκά…

Ένα κεραμίδι πάνω από την κούτρα μας. Μια κουζίνα για να μαγειρεύουμε με τους φίλους μας κι ένα γερό τραπέζι για να αντέχει τα μεθύσια μας. Τι άλλο να χρειαζόμαστε; Ένα κρεβάτι να φιλοξενεί τα όνειρά μας και ένα μπάνιο να ξεπλένει τους εφιάλτες μας. Και αυτά δεν μπορεί να μας τα στερήσει ΚΑΝΕΝΑΣ. Ούτε τότε, ούτε τώρα. Από το Πέραμα μέχρι τη Σκαραμαγκά…

«Ο αγώνας» για το δικαίωμα στην κατοικία στο Πέραμα: Μια ταινία των έξι

[vimeo]http://vimeo.com/28957054[/vimeo]

 

[Η παρακάτω περιγραφή αποτελεί αναδημοσίευση από το περιοδικό κομπρεσέρ]

«Αυτό το ντοκιμαντέρ θαμμένο για αρκετά χρόνια, ξαναπροβλήθηκε με την άδεια των δημιουργών του το Μάιο του 2005 στο Εργατικό κέντρο Πειραιά, από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Εργαζόμενων με αφορμή την εκδήλωση «30 χρόνια από το ξέσπασμα των αυτόνομων εργατικών και κοινωνικών αγώνων». Έκτοτε έχει διαμοιραστεί σε αρκετές κόπιες από τη «Λέσχη των Ισοπεδωτών».

Το απόσπασμα που δημοσιεύουμε εδώ αναφέρεται στον αγώνα των εργατών του Περάματος για το «δικαίωμα στη στέγη». Ενδεικτικό παράδειγμα για το πώς γινόταν η λαϊκή αυτοστέγαση ακόμα και μέχρι μετά τη χούντα και την πλήρη επικράτηση της αντιπαροχής.

Όπως δείχνει το ντοκιμαντέρ, κάποια αυθαίρετα στην Ελλάδα γκρεμίστηκαν, δεν νομιμοποιήθηκαν. Ή μονιμοποιήθηκαν μετά από αγώνες.

Ο αγώνας των εργατών στο Πέραμα όταν γυριζόταν το ντοκυμαντέρ είχε καταλήξει σε νίκη τους. Οι παράγκες έμειναν χάρη στην επιμονή των εργατών, στην αλληλεγγύη μεταξύ τους αλλά και την αλληλεγγύη του φοιτητικού κινήματος της εποχής.

Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ μπορείτε να το βρείτε σε torrent εδώ. Πραγματικά αξίζει τον κόπο…

Leave a Reply

Your email address will not be published.