Ενημέρωση|Συζήτηση: Alimentarius Codex, Βιοπατέντες, Πιστοποιήσεις

Η πλέον θεμελιώδης μέθοδος εξημέρωσης ενός όντος είναι ο έλεγχος πάνω στην τροφή του. Η βία και η πειθάρχηση μέσω της πειθούς ή της τιμωρίας είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία, αλλά συνήθως έπονται της εξασφάλισης της συνθήκης ότι το προς εξημέρωση ον, θα εξαρτά την παροχή και το είδος της τροφής του από τον εξουσιαστή του. Και όπως γνωρίζουν πολύ καλά τόσο τα προς σφαγή φυλακισμένα ζώα, όσο και οι ανθρώπινοι Άλλοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης –αυτού του θαυμαστού δομικού στοιχείου της νεωτερικότητας- ό,τι κάνουμε στη φύση, κάνουμε και στον εαυτό μας.

Με δεδομένο ότι πλέον το ζητούμενο στον έλεγχο δεν είναι το πεδίο της συμπεριφοράς αλλά η ίδια η βιολογικότητα των υπηκόων, η εσωτερίκευση δηλαδή της πειθάρχησης μέσω της εγγραφής της στο ίδιο το σώμα, η κανονικοποίηση της τροφής είναι ένα απαραίτητο βήμα για την οικουμενικοποίηση του ελέγχου. Με άλλα λόγια, η ζωή οφείλει να εξεταστεί και να σκαναριστεί σε εργαστήρια, έτσι ώστε να κριθεί κατά πόσο είναι λειτουργική, να ορθολογικοποιηθεί, να τροποποιηθεί γενετικά, να περιφραχτεί και πάνω από όλα να αποκλειστεί. Η μη-λειτουργική, άγρια, μη-κανονικοποιημένη ζωή, αποκλείεται ως μιαρή, ως γυμνή ζωή, ένα εν δυνάμει μολυσματικό βιολογικό περίσσευμα, άνευ αξίας.

Από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς της Monsanto και της Syngenta, μέχρι το πατεντάρισμα βιολογικών ειδών και την απαγόρευση χρήσης φυτών χωρίς επαρκή πιστοποίηση (βλ. S-510, codex alimentarius), η αφήγηση της κυριαρχίας παρουσιάζει μια –τίγκα ανησυχητική- ομοιογένεια. Ένας πλανήτης ελάχιστης βιοποικιλότητας, με τη ζωή πειθαρχημένη, πιστοποιημένη, ιδιοκτησία μερικών πολυεθνικών. Ένας κόσμος πλήρως εμπορεύσιμος. Και αμείλικτα θανάσιμος.

Σε μια κουβέντα που κρίνουμε ότι πρέπει να ανοίξει και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα, θα επιχειρήσουμε μια πρώτη ενημέρωση σχετικά με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπονται από τον διατροφικό κώδικα (codex alimentarius) καθώς και το που αυτές συνάδουν με την προσπάθεια επιβολής βιοπατεντών και τίτλων ιδιοκτησίας για το σύνολο της ζωής.

Τη Δευτέρα 4 Απρίλη στις 19:00 στην κατάληψη

 

Συλλογική Κουζίνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *