Τί έγινε στο Πεδίον του Άρεως ;

Το καλεσμα της συγκέντρωσης κατοίκων και αλληλέγγυων ήταν για τις 5μμ στο άγαλμα του Κωνσταντίνου. Από τις 4 μμ εμφανίστηκαν δυο χακί διμοιρίες μπροστα από το άγαλμα της Αθηνάς όπου πριν από 15 μέρες οι διαδηλωτές είχαν καταστρέψει πληρως την περίφραξη. Στο άγαλμα της Αθηνάς υπηρχε κι ένας εργατης που δουλεύει στα εργα κρατώντας την πορτα του εργοταξιου ανοιχτή για να μπουν μέσα, αν χρειαζόταν, τα ΜΑΤ. Καποια στιγμή, λίγο πριν τις 5, η αστυνομία πρεπει να ειδοποιήθηκε ότι σε διαφορα σημεία του πάρκου καποιοι έσπαγαν τα λουκέτα ανοίγοντας τις πόρτες της περίφραξης γιαυτό και εμφανίστηκαν περιμετρικά του πάρκου ασφαλίτες και ομαδες της Δελτα. Εμφανίστηκε επίσης μια ακόμη διμοιρία χακί και διαφοροι μπατοι μπλε που παραταχθηκαν απέναντι από τους πρωτους συγκεντρωμένους στο άγαλμα του Κωνσταντίνου.

Παρόλη την αστυνομοκρατία κρεμαστηκε ένα πάνω ενάντια στην ανάπλαση και η συγκέντρωση έγινε κι ακολουθησε συζήτηση. Στη συζήτηση παρευρισκόταν΄κι ένας από την λεγόμενη “Επιτροπή για το Πεδίο του Άρεως” η οποία έχει συναινέσει στην ανάπλαση αλλά από καιρό τώρα έχει εξαφανιστεί. Αυτός από την Επιτροπή αδυνατούσε να απαντήσει στα ερωτήματα των συγκεντρωμένων γιατί συναίνεσε στα μπετά που πέφτουν μέσα στο Πεδίο, στο άνοιγμα νέων δρόμων, στην περίφραξη με αιχμηρά κάγκελα και άλλα. Μια κυρία που είχε ερθει από την Επιτροπή του Άλσους Παγκρατίου τον κατηγόρησε για τη σταση του στο ζήτημα της ανάπλασης και είπε ότι έχει θέσει το θέμα που εχει δημιουργηθεί στο Πεδίο στο Συντονιστικό των ελευθερων χώρων όπου πρέπει επιτέλους να συζητηθεί και να σταματήσει αυτή η σιωπή. Ο της Επιτροπής του Πεδίου την κορόιδευε και καποιοι του είπαν αν πάει να κατσει με τα ΜΑΤ απέναντι.

Η συνέλευση καλεσε ανοιχτή συζήτηση για το Πεδίο την ερχόμενη Πέμπτη στις 7μμ στο πάρκο της Ναυαρίνου στα Εξάρχεια.

Ακολούθησε πορεία μεσα στο πάρκο από δεκάδες συγκεντρωμένους …ακολουθούμενους από δεκάδες μπάτσους! Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα και μοιραζοντας κείμενα στον κόσμο έφθασαν μπροστα στην περίφραξη στο ύψος του αναψυκτηριου “Γαρδένια”. Και σε αυτό το σημείο η περίφραξη είχε καταστραφεί πριν από 15 μερες για να ανοίξει η πρόσβαση στο εργοταξιο του Πεδίου και να δουν όλοι τι γίνεται μεσα. Η περίφραξη εχει ξαναστηθεί και σε εκείνο το σημείο τους διαδηλωτές τους προσπέρασαν οι αστυνομικές δυναμεις, 3 διμοιρίες χακι ΜΑΤ και αλλοι, και παρατάχθηκαν μπροστα τους εμποδίζοντας τους να προχωρήσουν.

Ξαφνικά μια ομαδα των συγκεντρωμένων, περνώντας μέσα στο εργοταξιο από καποιο σημείο που είχε ήδη ανοίξει στη περίφραξη ,εμφανίστηκε πίσω από τα παραταγμένα ΜΑΤ φωναζοντας συνθήματα. Ακολούθησε χαμός με τον κόσμο να φωνάζει μέσα και εξω από την περίφραξη και την αστυνομία να προσπαθεί να τους διώξει απειλώντας με συλλήψεις. Ακολούθησαν διαφορες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις ενώ εμφανίστηκαν κι αλλοι ακόμα αστυνομικοί, μια διμοιρία μπλε κ.ά. Σε εκείνο μαλιστα το σημείο του εργοταξιου όπου είχαν μπει οι διαδηλωτές έχει πέσει παρα πολλά τσιμέντα τα οποίο για να μη φαίνονται τα είχαν σκεπάσει με χαλίκια! Είναι αυτό ακριβώς το σημείο: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1044910

Ο κόσμος που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο πάρκο είχε μείνει αναυδος μπροστα στα γεγονότα και σαφώς οι περισσότεροι εκφραζονταν θετικά για τους διαδηλωτές που φωναζαν: Το παρκο θα μείνει τσιμεντο δεν θα γίνει, Ο φραχτης στο Πεδίο δεν στεριώνει μπατσοι γουρούνια δολοφόνοι, Το πάθος για τα δεντρα και τη λευτερια είναι δυνατότερο απ΄όλα τα μπετα, Αναπλαση με ΜΑΤ κι αστυνομία – η χουντα δεν τελείωσε το 73, Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές, Μπατσοι σκυλιά φυλατε τα μπετά και αλλα. Τελικά οι μπάτσοι αρχισαν να τραβούν με τη βία τους διαδηλωτές που βρίσκονταν μέσα στο εργοταξιο και δεν αποχωρούσαν με τίποτα. Σε έναν περασαν χειροπέδες κι αρχισαν να τον τραβούν εξω συλλαμβανοντας τον γιατί είπε ότι το βραδυ θα πάει έτσι κι αλλιώς να ρίξει την περίφραξη. Μετα από αυτό αρχισαν να φωναζουν όλοι μαζί οι υπόλοιποι: Θα ρθούμε το βραδυ να ρίξουμε το φραχτη!  Πέφτοντας οι μπατσοι να τραβήξουν ενα αλλον διαδηλωτή που είχε αρπαχτει από το φραχτη ο φραχτης υποχώρησε κι έτρεχαν τα ΜΑΤ απέξω να τον κρατήσουν για μην πέσει τελειως κατω. Μέσα από το φραχτη είχαν αρπαχτει επίσης και μια ομαδα από κοπέλες που τις τραβούσαν για να τις βγαλουν έξω. Με τα πολλά και μεσα σε συνεχείς αντεγκλήσεις με τους συγκεντρωμένους οι μπατσοι αφησαν τελικά ελευθερο τον συλληφθεντα για να εκτονωθεί η κατασταση αλλά αυτός με ενα άλλον ακόμα βλέποντας να τραβούν τις κοπέλες μέσα στο εργοταξιο ξαναμπήκαν μέσα από καποιο σημείο της περιφραξης… Καποιοι στιγμή οι μπατσοι “καταφεραν” επιτελους να εκκενώσουν το εργοταξιο ενώ ο κόσμος που συγκεντρωνόταν όλο και περισσότερος απέξω τους χλευαζε.

Ήταν πραγματικά αστείο να βλέπεις δεκαδες κρανοφόρους να φυλανε ένα παλιοφραχτη από διαλυμενα πλεγματα και από πίσω τα μπετα που ο εργολάβος είχε σκεπάσει με χαλίκια. Και θύμιζε όντως τη γελοιότητα των δεκαδων κρανοφόρων που φυλαγαν τα κομενα δεντρα του Κακλαμάνη στο Πάρκο της Κύπρου και το ψεύτικο χριστουγεννιατικο δεντρο στο Σύνταγμα τον Δεκέμβρη.

Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν με πορεία φωναζοντας συνθηματα και γραφοντας ενάντια στην αναπλαση πάνω στις διαφημιστικές πινακίδες του εργου…

Αντιγράφω από ένα χαρτί που μοιραζόταν σήμερα στον κόσμο με τη φωτογραφία μιας μπετονιέρας που ρίχνει μπετό μέσα στο Πεδίο:

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΕΤΟΝΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Καμμιά ανάπλαση στο Πεδίον του Άρεως – μόνο αναδάσωση. Όχι στη διάνοιξη νέων δρόμων μέσα στο πάρκο. Όχι στην μετατροπή του Πεδίου του Άρεως σε εργοτάξιο και την περίφραξή του. Να σταματήσουν τώρα τα έργα βιτρίνας και να καταστραφούν αμέσως οι τσιμεντένιες κατασκευές που απλώνονται παντού. Όχι στο μπετόν – Μόνο χώμα και πράσινο στο Πεδίον του Άρεως. Όχι στις επεκτάσεις του Πανελληνίου Γ.Σ. και τα αυθαίρετα κτίσματα του Μ. Κυριακού. Να επιστραφούν τα καταπατημένα 5,6 στρέμματα που ανήκουν στο πάρκο. Ενοποίηση του Πεδίου του Άρεως με τη φυσική του συνέχεια, το Άλσος της Ευελπίδων και το λόφο Φινόπουλου. Όχι στην εμπορευματοποίηση του Πάρκου, την ανακαίνιση κι “αξιοποίηση” του πρώην “θεάτρου Άλσους” και την επαναλειτουργία της καφετέριας Green Park. Όχι στην περιχαράκωση του Πάρκου με κάγκελα και στον περιορισμό των εισόδων του – Ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλους, κανένας κοινωνικός αποκλεισμός στη χρήση του.

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

*μαρτυρία από το athens.indymedia.org

Μία απάντηση στο “Τί έγινε στο Πεδίον του Άρεως ;”

  1. Ο κατα καιρούς εμφανιζόμενος στα ΜΜΕ……. κ.ος Κοκκινάκης και ως μή αρμόδιος επαγγελματικά ουδόλως οφείλει να εκφράζει την Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως.

    Ποία προστασία εκφράζει όλα αυτά τα χρόνια 2007 – 2012 ?;;
    ;…αφου απο το 2007 συναίνεσε – συμφώνησε – συνηγόρησε – συνταυτίστηκε με την Υλοποίηση των αναπλαστικών αρχικά Μακετοποιημένων οικοδομικών έργων των κ.Τομπάζη – Μπέη. κ.Μπέη-Υπερνομάρχης που μας μήνυσε – ξεμήνυσε.
     
    Δίκη αναπλάσεως που αναβάλλεται και εκρεμεί στο ΣτΕ.

    Δημόσιο Εργο ΕΣΠΑ…εκατομυρ.$ ευρω..ουδέποτε ολοκληρωθέν και με διασπάθιση κονδυλίων απο τον Κουμπαρά του φορολογούμενου πλέον των 10.000.000 $ευρω.

    Ογκοι Αυθαίρετων οικοδομικών έργων πλέον των επιμετρηθέντων 6.000 κυβ.μ Μπετόν και διαστρώσεων Μαρμαροκυβολιθοτσιμεντοστρώσεων 1/4 της επίσημης έκτασης τα οποία που ακόμη και μέχρι σήμερα εν ετει 2012 που πραγματοποιούνται ( Διαχείριση εν ετει 2011-12 απο την Περιφέρεια Αττικής )..έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση της δασικότητας ………πτώση – απώλεια δένδρων λόγω κουφάλων……………….

    Επιπροσθέτως και λόγω έλλειψη συντηρήσεως…. της αφύλακτης εκτάσεως……μετάλλαξη του δασικού πάρκου σε κωπρόνα και χώρο συνάντησης σεξουαλικών δραστηριοτήτων των δίποδων……….. ανεξαρτήτου φυλής.
     

    http://kyameftopedioareos.blogspot.com/ 2007 – 2012

    http://polmarkarch.wordpress.com/

    http://expaganus.wordpress.com/
     
     
    Πολύκαρπος Μαρκαράς Αρχ.Μηχ. κάτοικος – θαμώνας
     
     
     

    «ἂγει πρός φῶς τήν ἀλήθειαν ὁ
     
     χρόνος»
     
    Μένανδρος

     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *